— Håper humanitær pause kan være første skritt til våpenhvile

Det er en gledelig nyhet at Israel og Hamas har inngått avtale om en fire-dagers humanitær våpenhvile og vi håper at den vil overholdes slik at folk kan puste og få en pause fra angrepene.

Det er et stort fremskritt at 50 sivile israelere og 150 palestinske kvinner og barn skal settes fri. Rundt 700 palestinske barn blir fengslet av den israelske hæren hvert år. Ingen barn eller sivile burde oppleve å bli tatt til fange eller holdt som gissel av væpnede grupper eller en militær okkupasjonsmakt, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge.

14 000 mennesker er drept i Gaza de siste seks ukene. Minst 100 mennesker er drept i angrep rundt sykehus og flyktningleire i Gaza natt til i dag. Avtalen om humanitær våpenhvile er skjør, men et steg i riktig retning for å få inn livsnødvendig hjelp til 1.6 millioner mennesker som er internt fordrevne på Gazastripen og et helsevesen som er gått tom for medisiner og nødvendig utstyr.

Palestinakomiteen vil fortsette å jobbe for en varig våpenhvile og at drap på sivile stanses. En kortvarig våpenhvile for så så fortsette bombingen er ikke godt nok. Det er viktig at norsk økonomi ikke bidrar til okkupasjonen og at israelske myndigheter holdes ansvarlige for krigsforbrytelser og massedrap i Gaza. Norske myndigheter må få på plass en våpenembargo og sikre at ikke flere norskproduserte våpen blir brukt i angrep mot palestinere, sier Khateeb.

Dette er avtalen om humanitær våpenhvile:

Natt til onsdag 22. november bekreftet Israel og Hamas at de er enige om en fire dagers våpenhvile.

Avtalen innebærer at 50 gisler skal løslates fra Gaza, mens Israel skal løslate 150 palestinske kvinner og barn som sitter fengslet i Israel.

I følge Israel skal de utvide denne våpenhvilen med én dag for hvert tiende nye gissel som frigis.

Publisert: 22. november 2023