Israelsk forsker straffes for Palestina-engasjement

Tidligere denne måneden skulle professor Oded Goldreich fått Israelprisen – den høyeste æreserklæringen i Israel. Det var før den israelske utdanningsministeren Yoav Gallant satte foten ned, skriver Julia Loge i ForskerForum.

Prisen skulle tildeles Goldreich som en annerkjennelse av hans arbeid i informatikk ved Weizmann instituttet. Utdanningsminsterens innblanding fordømmes nå som en ren straffereaksjon for hans engasjement i Palestina-saken.

Goldreich er en av 500 akademikere fra mange land som har skrevet under på et opprop, om at EUs forskningsprogram Horisont Europa ikke bør støtte prosjekter med akademiske institusjoner i ulovlige bosetninger på okkupert palestinsk jord.

«Ariel universitetet et knyttet til Ariel bosetting på Vestbredden. Med dette er EU med på å legitimere ulovlige bosetninger på Vestbredden», sier Kirsti Henriksen som er førstelektor på UiT, Norges Arktiske Universitet, styremedlem i AKULBI og en av de norske som har underskrevet oppropet. «Den akademiske friheten til palestinerne er veldig dårlig, og nå strammes det inn for israelske akademikere også,» sier hun.

 Les mer om saken hos Forskerforum

Les mer om AKULBIs arbeid her

Publisert: 27. april 2021