Koronanotater fra fengselet

Einat Weizman er en israelsk aktivist, skuespiller og regissør som har engasjert seg sterkt i situasjonen til palestinske politiske fanger i Israel.
I forbindelse med Den palestinske fangedagen 17.april, har en gruppe palestinske fanger sendt et brev til Weizman som vi her publiserer på norsk: 

Ærede frøken Einat

Takk for den interessen du viser oss politiske fanger. Vi er en gruppe fanger som sitter i Eshel-fengselet sør i Israel.  Vi vil gjerne fortelle deg hva som foregår i fengselet i disse koronatider.

 Vi har blitt helt isolert fra omverdenen. I to måneder har vi ikke fått et eneste besøk – hverken av slektninger eller advokater. Fangenes mentale tilstand er svært anspent. Vi er redde for at sykdommen skal spre seg inne i fengslet. Vi er engstelige for våre eldre slektninger på utsiden, og vil så gjerne se dem eller i det minste snakke med dem.

Hele dagen lang følger vi med på nyhetene, prøver å forstå hva som foregår i verden utenfor fengselet, og hva som skjer i andre fengsler.

På grunn av viruset har det blitt installert ny teknologi i fengslet, som brukes til rettslige høringer. Nå må vi følge med på det som skjer i våre egne rettssaker via videokonferanse. Når teknologien allerede er installert, hvorfor ikke la oss bruke den til å snakke med familiene våre?

Vi føler at vi blir dobbelt straffet. Vi er allerede i fengsel, så hvorfor ikke la oss få de rettighetene vi fortjener og har krav på? Ifølge loven skal de eldre fangene løslates i tilfelle av en epidemi. Vi har fått høre at vanlige kriminelle fanger har blitt satt fri. Vi har søkt om løslatelse for våre fanger i risikogruppen. Det dreier seg om eldre fanger, fanger med luftveissykdommer eller kreft. Slipp dem fri!

I stedet har de stanset alle administrative løslatelser.

Vi har organisert en koronakomite for å håndtere situasjonen. Den bestemmer logistikken i luftegården. Hvor mange som får gå ut samtidig og hvor lenge de får være der. Vi går ikke lenger ut alle sammen på de daglige lufteturene. Vi fordeler dem mellom oss.

Og så bruker vi klorin. Massevis av klorin. Vi er enda strengere enn vanlig med rengjøringen. Vi har bedt fengselsadministrasjonen om desinfiserende vaskemidler, slik at vi kan vaske ting vi kjøper i fengselsbutikken. Men det har vi ikke fått tillatelse til. I stedet har det motsatte skjedd – flere av de vaskemidlene vi pleide å bruke, har nå blitt forbudt.

Mange andre viktige hygieneprodukter er ikke lenger mulig å skaffe – for eksempel sjampo eller barbersaker. På grunn av isolasjonen er det ingen som kommer inn fra Vestbredden, og i hvert fall ikke fra Gaza. Derfor mangler vi også penger til å handle basisvarer i fengselsbutikken. Utvalget av frukt og grønt er svært redusert. I tillegg har vi blitt fortalt at fengselsbudsjettene har blitt redusert, slik at vi bare får tre timer med varmt vann hver dag.

Hos oss har det ikke kommet nye fanger under epidemien. Men det har kommet flere i de andre fengslene. De sitter først i en 14 dagers karantene før de blir forhørt og så havner i cellene. Men hva hvis de er syke uten symptomer? Og hva med fangevokterne og etterretningsfolka? Kun de to siste dagene har vaktene begynt å bruke hansker og munnbind. De kommer som før daglig inn på cellene våre, teller og ransaker oss. Vi har ingen måter å beskytte oss på.

Vi har hørt at en fange som ble sluppet ut av Ofer-fengselet har testet positivt for koronaviruset. Nå har alle som har vært i nærheten av ham blitt isolert i Saharonim-fengselet. Hvordan går det med dem? Ingen vet.

Takk for at du viser interesse, kanskje kan flere få vite om situasjonen vår gjennom deg.

Vi skal forsøke å holde deg oppdatert.

Hilsen de politiske fangene i Eshel-fengselet

Oversatt av Marius Kolbenstvedt

Publisert: 17. april 2020