STØTT DEN INTERNASJONALE KAMPANJEN MOT PUMA!

AKULBI (Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel) sendte den 12. mars brev til Norges Idrettsforbund (NFIF) og fotballklubben Strømsgodset IF med oppfordring til å revurdere sine sponsoravtaler med sportsutstyrsfabrikanten Puma.

Puma er hovedsponsor for Israels statsstøtta fotballforbund (IFA), som inkluderer lag fra Israels ulovlige bosettinger på okkupert palestinsk land. Pumas distributør i Israel, Delta Galil Industries, har avdelinger i bosettingene og står på FNs liste over firma som er medskyldige i Israels folkerettsstridige bosettingspolitikk. Palestinske familier blir fordrevet for å gi plass for bosettingene.

Kampanjen mot Puma ledes av Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI), som er AKULBIS søsterorganisasjon i Palestina. Mer enn 200 palestinske sportsklubber har oppfordret Puma til å slutte å sponse IFA og dermed støtte Israels tyveri av land.

Palestinernes ikke-voldelige motstand mot okkupasjonen får økende internasjonal støtte. Malaysias største universitet har nylig avbrutt sin sponsoravtale med Puma. Chester Football Club i England har ikke fornyet avtalen med Puma på grunn av «etisk praksis» og Liverpool FC valgte nylig en annen sponsor.

Dagsavisen 12. mars kritiserer to jurister fra Den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling (ICJ-Norge) Norges Banks investeringer i ulovlige israelske bosettinger på Vestbredden, som de sier kan være «medvirkning til krigsforbrytelser». De skriver: «Norske selskaper er også forpliktet etter (de) norske straffebestemmelsene om foretaksstraff for å sikre respekt for humanitærretten i både egen virksomhet og i leverandørkjeden.»

Idrettsorganisasjoner er kanskje ikke «selskap», men vi mener likevel det er viktig for omdømmet at de «sikrer respekt for humanitærretten i … leverandørkjeden».

I brevet til NFIF og Strømsgodset stiller AKULBI tre spørsmål:

1.       Vil …. vurdere å avbryte avtalen med Puma på etisk grunnlag (humanitær-retten)?

2.       Vil …. markere at dere ikke vil forlenge avtalen med Puma, så lenge Puma støtter folkerettsbruddene til IFA?

3.       Vil …. være med på å presse Puma til å avslutte avtalen med IFA?

Den 24. april planlegges internasjonale aksjoner når Puma har generalforsamling i Tyskland. Vi håper idretts-Norge vil vise sportslig solidaritet og bidra.

Publisert: 28. mars 2020