Palestinerne trenger internasjonal beskyttelse!

Uttalelse fra Palestinakomiteen i Norges landsstyremøte 18.-19.mars

Siden etableringen av Netanyahus nye regjering i desember 2022 er mer enn 89 palestinere drept, 17 av disse barn.  I 2023 har det vært i snitt tre settlerangrep, fem hus ødeleggelser og ett drap hver dag.

Ekstremister i den israelske regjeringen oppfordrer til vold mot palestinere, de vil utvide de folkerettsstridige bosettingene og rive flere palestinske hjem. Den ekstreme bosetterbevegelsen har i praksis fått grønt lys av regjeringen til å angripe sivile palestinere.

I C-områdene, som utgjør nesten to tredjedeler av Vestbredden, merkes en særlig økning i vold og angrep på hjem, husdyr og avlinger. Palestinerne i disse områdene har ingen beskyttelse, mens bosetterne ofte blir beskyttet av israelske soldater.

Samtidig som mange israelere demonstrerer mot en høyreekstrem regjering som vil innskrenke deres rettigheter står den samme regjeringen for en mer brutal og blodig politikk mot palestinere under israelske okkupasjon. Det er ikke nok med fordømmelser av disse forbrytelsene. Palestinerne trenger internasjonal beskyttelse og Israels folkerettsbrudd må møtes med sanksjoner på samme vis som tilsvarende folkerettsbrudd begått av Russland og andre stater.

Uten reaksjoner på Israels okkupasjon, apartheid og andre folkerettsbrudd vil overgrepene bli verre. Norske myndigheter gjør seg medskyldige ved å ikke holde Israel ansvarlig.

Palestinakomiteen krever:

– Norske myndigheter må holde Israel ansvarlig for brudd på folkeretten

– Norske investeringer i den israelske okkupasjonen må trekkes ut og norske våpenprodusenter må avslutte alt samarbeid med israelske våpenprodusenter.

– Israelske ministre og militære ledere som er ansvarlige for krigsforbrytelser må møtes med sanksjoner.

Foto: Line Snekvik

 

Publisert: 23. mars 2023