– Norges hovedstad står sammen med det palestinske folket

Pressemelding fra Palestinakomiteen i Norge 29.november 2022
Palestinakomiteen arrangerer markering foran Stortinget 29. november klokken 18.00, i anledning FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folket.
– 2022 har vært det dødeligste året i Palestina siden 2005. Så langt i år er 200 palestinere drept, av dem 50 barn. Israel blir fortsatt møtt med straffefrihet til tross for grove brudd på internasjonal lov, sier Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen.

Det palestinske flagget vaier utenfor rådhuset i Oslo i dag. Foto: Ylva Holm-Torsteinson

Det er 75 år siden FN vedtok å dele Palestina i to stater, en jødisk og en palestinsk stat. Palestinerne har enda ikke fått sin egen stat eller frihet. De lever under okkupasjon og apartheid. Nærmere 10 000 palestinere er skadd av den israelske hæren så langt i år.

– Vi er mange som denne dagen står opp for palestinernes rettigheter og viser solidaritet. Vi krever at norske myndigheter reagerer med sanksjoner på Israels brudd på folkeretten, slik de gjør med andre land som bryter internasjonal lov, sier Khateeb.
– I dag flagger også Oslo Rådhus med det palestinske flagget. Det gjør godt å vite at Norges hovedstad står sammen med det palestinske folket på en dag som denne, fortsetter Khateeb.
I mai 1948, proklamerte staten Israel sin opprettelse på 77 prosent av palestinernes hjemland – fullstendig i strid med FNs delingsplan. Det ble starten på krigen i 1948 og på det palestinerne kaller al-Nakba («katastrofen» på arabisk). Rundt 800.000 palestinere ble drevet på flukt fra sine hjem og 531 palestinske landsbyer ble ødelagt for å gi plass til den israelske staten.
74 år senere har ennå ikke de palestinske flyktningene fått returnere til sine hjem, Vestbredden og Gaza har vært folkerettsstridig okkupert av Israel i over 50 år. Befolkningen på Gazastripen har levd under brutal blokade siden 2007 og gjennomgått massive israelske bombetokter og flere kriger de siste 15 årene.
I dag er det markeringer over hele landet og folk vil kunne se statuer med Palestinaskjerf på gater og torg.
– Vi vil fortsette å markere vår motstand mot okkupasjon og undertrykkelse inntil palestinerne er fri fra fordrivelse, apartheid og okkupasjon, avslutter Khateeb.
For mer informasjon om arrangementet ved Stortinget, se her: https://fb.me/e/5xlw8tcYe
Appellanter:
– Ingrid Fiskaa, stortingsrepresentant SV
– Eitay Mack, israelsk menneskerettighetsadvokat
– Aram Zaheri og Ylva Holm , fra fylkesstyret i Rødt Oslo og Internasjonalt utvalg i Rødt
– Viktoria Saxegaard fra politisk utvalg for rettferdig fred, KFUK-KFUM Global
– Vibeke Harper og Marius Kolbenstvedt, Motforestillinger
– Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge
Paroler:
– Oljefondet ut av okkupasjonen!
– Opphev blokaden av Gaza!
– Stopp etnisk rensing i Øst-Jerusalem!
– Stand with the 6
Kontaktperson: Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen i Norge. Tlf: 95090938
Publisert: 29. november 2022