Frigi Khader Adnan – opphev den administrative forvaringen!

Palestinakomiteen sendte den 20. februar 2012 følgende brev til Den norske regjeringen ved utenriksminister Jonas Garh Støre:

Frigi Khader Adnan – opphev den administrative forvaringen!

Khader Adnan, tidligere talsperson for Islamsk Jihad på Vestbredden, ble fengslet av israelske styrker 17. desember i fjor og holdt i administrativ forvaring. Han har sultestreiket i 65 dager i protest mot fengslingen. Helsetilstanden er svært kritisk.

”Administrativ forvaring” betyr fengsling uten en dom, uten tilgjengelige bevis. Forvaringen varer i seks måneder, men kan bli fornyet ubegrenset antall ganger, fortsatt uten bevis og uten tiltale. Det har vært store protester og demonstrasjoner til støtte for Adnan på Vestbredden og Gazastripen og flere fanger sultestreiker til støtte for Adnan.

I 1981 døde IRA-aktivist og parlamentsmedlem i Irland, Bobby Sands etter å ha sultestreiket i 66 dager. 10 irske fanger døde i sultestreiken som utløste store demonstrasjoner i Nord-Irland. Fangespørsmålet opptar alle fraksjoner og familier i Palestina ettersom de fleste har opplevd å ha et familiemedlem i fengsel. Israel har anholdt over 700 000 palestinere, tilsvarende 20 prosent av befolkningen på den okkuperte Vestbredden og Gaza, siden den Israelske okkupasjonen startet i 1967.

I dag er 307 palestinske fanger under administrativ forvaring, 21 er medlemmer av det palestinske parlamentet PLC, valgt i 2006. Også sportsutøvere sitter i administrativ forvaring. Mahmoud Assersek, en av de mest unge og lovende fotballspilleren fra Gazastripen, ble fengslet i juli 2009 da han prøvde å komme seg til Vestbredden for å prøvespille for en palestinsk fotballklubb.

Palestinakomiteen i Norge ber Den norske regjering ved Utenriksministeren om å henvende seg til israelske myndigheter med krav om umiddelbar løslating av Khader Adnan. Vi ber om fortsatt press for å stoppe den uakseptable og utbredte bruken av administrativ forvaring overfor den palestinske befolkningen.

Med hilsen
PALESTINAKOMITEEN I NORGE

Line Khateeb/s
Leder av Palestinakomiteen i Norge